Het is de week van de teek!

22 april 2023

Het is de week van de teek! Daarom hebben we eerder deze week een leuke actie gelanceerd: 5% korting op alle antiteek- en vlooienmiddelen. Klik hier om nog van de actie te profiteren! Nog niet helemaal erover uit wat bij jou en je hond past? In dit artikel geven we tips!

Wat zijn teken en vlooien?

Teken en vlooien zijn twee van de meest voorkomende parasieten waarmee dieren te maken krijgen. Deze kleine beestjes kunnen vervelend zijn voor uw huisdier en zelfs ziektes overbrengen. 

Teken zijn kleine spinachtige beestjes die zich voeden met bloed van dieren en mensen. Ze kunnen overal voorkomen, maar worden vaak gevonden in bossen, graslanden en parken. Teken kunnen ziekten overbrengen zoals de ziekte van Lyme, babesiose en anaplasmose. Als uw dier gebeten wordt door een teek, moet u de teek zo snel mogelijk verwijderen en uw hond in de gaten houden voor symptomen van ziekte.

Vlooien zijn kleine, donkerbruine insecten die ook bloed zuigen van dieren en mensen. Ze zijn meestal te vinden op het lichaam van uw hond, vooral op de rug, de staart en de buik. Vlooien kunnen allergieën en huidirritatie veroorzaken en ziekten overbrengen zoals de kattenkrabziekte. Het is belangrijk om uw dier regelmatig te controleren op vlooien en deze zo snel mogelijk te behandelen.

Wat merk je ervan?

Teken en vlooien kunnen uw hond op verschillende manieren beïnvloeden. Hier zijn enkele veelvoorkomende symptomen:

 • Jeuk en irritatie: Teken- en vlooienbeten kunnen jeuk en irritatie veroorzaken bij uw dier.

 • Huidproblemen: Vlooien kunnen allergieën en huidirritatie veroorzaken, terwijl teken rode, ontstoken plekken op de huid van uw dier kunnen achterlaten.

 • Vermoeidheid: Als uw hond gebeten wordt door een teek die ziekteverwekkers overbrengt, kan hij zich moe en lusteloos voelen.

 • Koorts: Sommige dieren kunnen koorts krijgen als gevolg van teken- of vlooienbeten.

Hoe bescherm je je dier tegen teken en vlooien?

Er zijn gelukkig veel manieren om uw dier te beschermen tegen teken en vlooien. Het belangrijkste is om uw dier regelmatig te controleren op teken en vlooien. Zo kunt u tijdig behandelen. Wees extra alert als u gaat wandelen in het bos of locaties met hoog gras of struiken. Dit is een van de favoriete plekken van de teek, vooral in de lente en zomer. Controleer uzelf en uw dier altijd na een wandeling.

Uw huis schoonhouden kan ook bijdragen aan het voorkomen van een vlooienplaag in huis. Tevens zijn er middelen die preventies werken tegen teken en vlooien, die kunnen helpen om uw dier gezond te houden.

Preventieve maatregelen

Voorkomen is beter dan genezen. Er zijn een aantal manieren om te voorkomen dat uw dier last krijgt van vlooien en/of teken.

Spot-on behandelingen: Spot-on behandelingen zijn vloeibare middelen die op de huid van uw hond worden aangebracht. Ze worden vaak geleverd in kleine tubes en zijn eenvoudig aan te brengen. Spot-on behandelingen werken door een laagje op de huid van uw hond te vormen dat teken en vlooien afstoot. Deze behandelingen kunnen tot wel een maand lang bescherming bieden. Denk hierbij aan onze Advantix tegen parasieten voor honden en Advantage tegen vlooien voor katten.

Ga je liever voor natuurlijk? Gebruik dan de Krachtig Kruid Parasiet Mix UITwendig: een natuurlijk middel tegen parasieten. De samenstelling maakt uw dier onaantrekkelijk voor parasieten en is geschikt voor hond en kat.

Halsbanden: Anti-teek en vlo halsbanden zijn een andere populaire optie. Deze halsbanden bevatten chemicaliën die teken en vlooien doden of afstoten. Ze zijn eenvoudig te gebruiken en kunnen tot wel 8 maanden bescherming bieden. Het is belangrijk om de halsband goed te passen en te controleren op teken en vlooien. Shop deze week de Seresto halsband voor honden met 5% korting.

Inwendig: Er zijn ook supplementen beschikbaar die uw dier van binnenuit beschermen tegen teken en vlooien. Schapenvet bonbons met knoflook versterken de natuurlijke afweer van uw dier en maken uw dier onaantrekkelijk als gastheer. Je kan ook kiezen voor het natuurlijke middel van Krachtig Kruid: Parasiet mix INwendig. Ook dit middel maakt uw dier onaantrekkelijk voor parasieten en is niet alleen geschikt voor honden en katten, maar ook paarden! 

Help een teek! Wat nu?

Het is belangrijk dat u de teek zo snel mogelijk verwijderd. Daarom is het ook handig om altijd een speciale tekenhaak mee te nemen op pad. Wij raden de Tick Twister aan, die geen restanten van de teek achterlaat en geen druk uitoefent op de teek.

 1. Gebruik een speciale tekentang (Tick Twister) om de teek te pakken. Plaats de tang zo dicht mogelijk bij de huid van de hond en grijp de teek voorzichtig vast.
 2. Trek de teek voorzichtig uit de huid van de hond. Trek de teek langzaam en voorzichtig omhoog zonder te draaien. Door te draaien kan de kop van de teek afbreken en in de huid van uw hond achterblijven.
 3. Zorg ervoor dat u de hele teek verwijdert, inclusief de kop. Als de kop van de teek in de huid blijft zitten, kan dit leiden tot infectie of ziekte.
 4. Reinig het gebied en controleer of er geen tekenbeet achterblijft.
 5. Zorg ervoor dat u de verwijderde teek op de juiste manier weggooit. Verpak de teek in een stukje papier of een tissue en gooi hem in de vuilnisbak.

 

Houd uw dier en de tekenbeet goed in de gaten. Als u teken ziet die rondzwerven in de omgeving van uw dier, controleer hem dan regelmatig op tekenbeten en teken. Als u veranderingen in het gedrag of de gezondheid van uw hond opmerkt, neem dan contact op met uw dierenarts.

Belangrijke tips:

 • Vermijd het gebruik van vuur, olie of alcohol om de teek te verwijderen, omdat dit de teek kan beschadigen en de kans op het overbrengen van ziekten kan vergroten.
 • Zorg ervoor dat u geen druk uitoefent op het lichaam van de teek, omdat dit het bloed in de teek kan persen en de kans op het overbrengen van ziekten kan vergroten.
 • Gebruik absoluut geen gewoon pincet. Hiermee kan u de teek kapot knijpen.
 • Als u niet zeker bent van de beste manier om een teek te verwijderen, vraag dan advies aan uw dierenspeciaalzaak of dierenarts.

 

Liever persoonlijk advies? Neem dan contact met ons op! Je bent ook altijd welkom in onze winkel of shop heerlijk online vanuit je luie stoel. Meer weten over teken? Ga dan naar: https://www.weekvandeteek.nl/

Wij gaan er even tussenuit!

Vanaf zaterdag 2 september om 16:00 zijn wij wegens een korte vakantie gesloten. Woensdag 6 september is de winkel om 12:00 weer geopend.

Bestellingen die op vrijdag 1 september na 12:00 geplaatst worden, zullen we op donderdag 7 september versturen!

Let's get jolly!

Wij zijn live!

Vier het met ons! Tot en met 19 maart 2023 geven wij 5% korting op snacks en 10% korting op overige producten! Ook in de winkel.

Gebruik bij het afrekenen de volgende kortingscodes:

Snacks: LIVE5

Overig: LIVE10